Skal du besøke julemarkedene i Wien? Her er noen tips!

Wien er en av de vakreste byene i verden før jul. Den er vakker året rundt, men spesielt før jul i det all julebelysningen kommer opp. I tillegg er det julemarkeder og boder overalt, noe som gir byen en helt ekstraordinær atmosfære i adventstida.

De som liker gode julemarkder kommer garantert til å nyte noen dager i Wien før jul. Har du aldri besøkt byen før er det ikke noe å vente på. Det er bare å besøke Norwegian/SAS for å bestille flybilletter umiddelbart. Det er mange grunner til å komme, men den viktigste er vel rett og slett den at byen er fantastisk før jul. Sannheten er nemlig den at mens mange andre byer har julemarkeder, er Wien som et eneste stort julemarked i perioden før jul. Her finnes det boder og markeder tett i tett, og du vil alltid møte på ting og markeder du ikke har lest om på nettet tidligere. Det finnes også noen markeder som er ganske forskellige fra de du finner andre steder i Europa, som for eksempel julemarkedet ved Spittelberg (som også befinner seg ganske sentralt i Wien).

Julemarked i Wien
Besøk de vakre julemarkedene i Wien – Av Burben / Shutterstock

Målet i denne artikkelen er ikke å fortelle om de forskellige julemarkedene i Wien, men å gi deg informasjon og tips som vi tror du vil dra nytte av i det du reiser til Wien for å besøke julemarkedene. Det er ikke sikkert alle tipsene er like vesentlige for deg, men noen av de kommer du helt sikkert til å betegne som hjelpsomme. God tur!

Wien julemarkedstips

Gjør det klar for mye folk

Wien er en fantastisk by før jul. Resultatet er at det er enormt masse folk som er ute i byen i denne perioden, noe som igjen resulterer i at det kan bli trangt om plassen. Besøker du for eksempel julemarkedet ved Rådhuset i Wien er det ikke alltid like greit å se alt som er i bodene, det er rett og slett mye folk. Det gjør også at det å trille barnevogn rundt her kan være litt mer slitsomt, og foreldre bør passe ekstra på å holde barna tett inntil seg når de går rundt. Noen synes slike folkemengder er herlige, mens andre synes det er litt slitsomt. Ønsker du å gå på julemarked i Wien en gang det ikke er så mye folk er hemmeligheten å komme på en ukedag og besøke markedet relativt tidlig på formiddagen. På ettermiddagen/kvelden er det fullt på markedene i Wien, uansett hvilken dag det er i uka.

Gå rundt i byen til fots

Som vi har nevnt tidligere er Wien en fantastisk by før jul. Vi har også nevnt at det er mange markeder rundt i byen, i motsetning til andre byer som har 1-2-3 markeder, men ikke noe mer enn det. Av denne grunn anbefaler vi at du tar skoa fatt og trasker rundt i sentrum av Wien. På den måten kan du oppdage byen og se mer av dens flotte arkitektur, og mens du gjør det vil du garantert også oppdage mange små og store markeder, samt mange småboder der du kan kjøpe deg litt gløgg (Gluhwein) undreveis. Dette er helt klart noe av stasen med det å besøke Wien før jul, så dropp kollektivtransport og taxi, og ta beina fatt i stedet.

Det kan være lurt å ha et kart eller telefon med GPS med seg hvis du legger ut på en slik tur. Hvis du bare trasker rundt i vilden sky vet du muligens ikke hvor du ender opp, og da kan det være greit med et hjelpemiddel som viser deg veien tilbake til hotellet ditt eller et annet holdepunkt du har i sentrum av Wien.

Tips til deg som skal på julemarked i Wien
Et bilde fra julemarkedet foran Karlskirken i Wien – Av trabantos / Shutterstock

Kjøp et julemarkedskrus

I Wien er de ekstremt flinke til å lage flotte kopper til byens julemarkeder. Spesielt er dette sant for markedet ved Rådhuset. Her kjøper du først en kopp og fyller den med deilig gløgg. Siden tar du med deg koppen hjem og det er en flott souvenir fra Wien. Neste år planlegger du selvfølgelig en ny reise til Wien (du har jo blitt forelsket i byen) og da drar du på ny på julemarkedet og kjøper deg et nytt krus. Designet på kruset endrer seg fra år til år, og dermed er det en herlig samlig med souvenirer for deg som besøker Wien.

Ta med deg varme og gode klær

Du må ikke glemme at det kan bli rimelig kaldt i Wien i november og desember. Du merker det kanskje ikke med en gang du går ut, men hvis du har planer om å traske rundt i Wien sentrum i mange timer er det mulig du vil merke det etterverdt. Da er det viktig å ha med seg gode og varme sko (og sokker), en varm lue, et godt skjerf og alt som du ellers trenger for å holde varmen ute time etter time i rundt 0 grader Celsius.

Spis ute på julemarkedene

Du vil kanskje ikke spise alle dine måltider ute på julemarkedene, men du bør for all del gjøre det er par ganger. På markedene finner du nemlig mange spennende retter som du ikke får tak i på Rema 1000 i Norge, og som du ikke blir servert på en vanlig restaurant i Norge. Kanskje du er litt skeptisk og heller vil velge en trykk Wienerschnitzel på en restaurant i stedet? Det er jo hyggelig også, men det er mye hyggeligere å smake på noe du ikke har smakt på før. Det finnes både kjøttretter og søtsaker som venter på deg, så vær åpen for noe nytt. Liker du det ikke kan du gi det til kona/mannen/barna eller uteliggeren, mens det er større sannsynlighet for at du spiser noe godt som du gleder deg til å smake på neste år når du returnerer til julemarkedene i Wien igjen.

Bo sentralt i Wien

Det er mange julemarkeder i Wien, men de aller fleste ligger i sentrum av byen. Det er noen unntak, for eksempel julemarkedet ved Schonbrunn, men bortsett fra det ligger de sentralt. Hvis du har lyst til å bruke så mye tid som mulig på disse markedene og få så mye som mulig ut av dagene i Wien er det lurt å bo sentralt. Hvis du har reist litt i Europa vil du nok synes at hoteller i Wien er ganske dyrt, i allefall sammenlignet med for eksempel Budapest og Praha, så av den grunn er det faktisk noen som heller reiser til Budapest og bor billig der og så besøker de Wien på dagstur. Allikevel mener vi at det ikke er nok med en dag i Wien, så hvis du vil oppdage Wien for fullt er det bare å booke et sentralt hotell i byen.

Det er utrolig mange hoteller å velge mellom men her er noen som vi kan anbefale: Hotel Sacher, Hotel Am Stephansplatz, Hotel Zur Viener Staatsoper.

God jul fra Wien
God jul fra Wien – S. Borisov / Shutterstock

Reserver programmer og bord tidlig

Vi har allerede nevnt at det kan bli veldig fullt i gatene og på julemarkedene i Wien i november og desember. Det er ikke bare der det blir fullt, men også på restauranter og forskjellige programmer i byen. Vi anbefaler derfor at du reserverer bord på de viktigste restaurantene i god tid før du ankommer Wien. Ønsker du å få med deg en konsert eller kanskje en operaforestilling gjelder akkurat det samme. Du kan lese om noen forskjellige aktiviteter og programmer i Wien her i vår Wien Guide, og også noen restauranter. Se deg gjerne rundt, og glem ikke å bestille det du ønsker så tidlig som mulig!

Ta med deg et fotoapparat!

Det høres nesten gammeldags ut med fotoapparat, men kommer du til Wien er det absolutt verdt å ta med seg et skikkelig fotoapparat. Ikke bare er det greit med et fotoapparat, men også et godt stativ. Når du kommer til Wien kommer du nemlig til å se mange utrolig vakre plasser og steder, og da er det fint å ha med seg et skikkelig apparat. Når det i tillegg blir mørkt er det ofte vanskelig å ta virkelig gode bilder, og derfor er det også lurt å ta med seg et stativ som sørger for at du kan ta vakre bilder på julemarkedene, uten at bildet blir ødelagt på grunn av hånda di som skjelver eller lignende.

Hva slags råd har du å komme med?

Har du vært i Wien tidligere og besøkt byens julemarkeder? Har du noen tips eller råd å komme med? Skriv gjerne det du har på hjertet i kommentarfeltet nedenfor!

Legg inn en kommentar