Julemarked i WIen

Julemarkeder 2024

Wien har flere julemarkeder, og de er alle kjent for å være blant de beste i hele Europa. Det som er spesielt kult i Wien er at hvert julemarked har sin egen kopp som du kan kjøpe, og selvfølgelig drikke varm sjokolade og glühwein fra den. Så hvis du besøker alle de forskjellige markedene, kan du komme hjem med ti forskjellige kopper hvis du vil!

Julemarkeder i Wien

Wiens mest berømte julemarked er på Rathausplatz  foran rådhuset. Dette er veldig vakkert, spesielt om kvelden som huset til bystyret er opplyst. Men det er flere andre julemarkeder som skal besøkes i Wien. Schönbrunn-palasset har et flott julemarked, du kan finne et annet foran Karlskirche er det et utradisjonelt, men strålende marked på Spittelberg,  og listen kan fortsette for alltid.

Hvis du vil oppleve en ekte julestemning, er Wien en av de beste byene å besøke i Europa. Les videre om noen av de forskjellige markedene, og sjekk ut datoene for de forskjellige julemarkedene i listen under denne teksten.

Datoer for julemarkedene i Wien i 2024


Rathausplatz julemarked datoer 2024

15. november 2024 – 26. desember 2024
Dette er ikke de offisielle datoene, men basert på datoene i tidligere år, er dette hva vi estimerer. Det kan være at julemarkedene åpner en uke tidligere, men vi kan ikke si noe sikkert før datoene er offisielt annonsert.

 • 2023 : 10. november – 26.
 • 2022: 19. november – 26. desember
 • 2019: 15. november – 24. desember
 • 2018: 16. november – 26. desember

Dette er det mest populære og berømte julemarkedet i Wien. Det er mye mer enn bare et marked. Her finner du mange programmer for voksne og barn, inkludert en skøytebane, et magisk tog, vakre lys og mye mer. Dette er stedet å gå hvis du vil ta fantastiske bilder.

Leter du etter et hotell eller leilighet i nærheten av Wiens mest berømte julemarked? Se på kartet nedenfor for priseksempler og flotte hotell- og overnattingsmuligheter.

Booking.com

Schönbrunn julemarked datoer 2024

15/22 november 2024 – 4. januar 2025
Dette er ikke de offisielle datoene, men basert på datoene i tidligere år, er dette hva vi estimerer. Med andre ord forventer vi at julemarkedet ved Schönbrunn åpner enten 15. eller 22. november 2024.

 • 2023: 18. november – 4. januar (2024)
 • 2022: 19. november – 4. januar (2023)
 • 2019: 23. november – 26. desember
 • 2018: 18. november – 26. desember

Julemarkedet ved Schönbrunn ligger ganske langt fra sentrum, men det er fortsatt veldig populært på grunn av de fantastiske omgivelsene på markedet. Schönbrunn slott er en attraksjon i seg selv; Du kan gå i parken i timevis året rundt. Det er en fantastisk utsikt hvis du besøker Glorietta, og familier vil glede seg over å besøke dyrehagen i parken. Markedet har vakker belysning om natten, og siden du uansett bør besøke Schönbrunn, er dette en vinn-vinn-situasjon. Dette markedet forblir åpent til begynnelsen av det nye året, noe som gjør det perfekt hvis du kommer for å feire nyttårsaften i Wien.


Maria-Theresien Platz julemarked datoer 2024

ikke annonsert ennå …

Julemarkedet på den praktfulle Maria-Theresien Platz er veldig populært blant lokalbefolkningen, og det ser fantastisk ut, spesielt ettersom begge museene rundt julemarkedet slår på belysningen om kvelden.


Spittelberg julemarked datoer 2024

14. november 2024 – 23. desember 2024
Disse datoene er ikke offisielle, så bare vår gjetning basert på julemarkedet datoer i tidligere år.

 • 2023: 16. november – 23. desember
 • 2022: 11. november – 23. desember
 • 2019: 14. november – 23. desember
 • 2018: 18. november – 23. desember

Dette er ikke et tradisjonelt wiensk julemarked. Den har ikke magisk belysning på et gigantisk torg. I stedet er dette et marked som ligger i små gater hvor du går opp og ned. Folk står midt på gaten og drikker varm vin, og butikkene i området er en naturlig del av julemarkedet. På en måte er dette Wiens mest spesielle julemarked, og du bør definitivt besøke det.


Wintermarkt Präter julemarked datoer 2024

23. november 2024 – 5. januar 2025
Vi vet ikke datoene sikkert ennå, men dette er vår gjetning basert på datoene for julemarkedet på Prater de siste årene.

 • 2023: 18. november 2023 – 7.
 • 2022: November 19, 2022 – Januar 8, 2023

Präter er et fantastisk område i Wien. Her kan du nyte et gigantisk pariserhjul og nyte et adrenalinkick mens du betaler for å ri en av de mange berg-og-dal-banene i området. Før jul er et stort vintermarked lagt til området, og det har absolutt en tradisjonell julemarkedsatmosfære. Nok en gang er dette et område du bør besøke uansett, og på grunn av julemarkedet fikk du bare en unnskyldning til å gjøre det. Det er daglige konserter fra onsdag til søndag kl. 19.00 i hele perioden av arrangementet.

Julemarked på Präter

Belvedere julemarked datoer 2024

22. november 2024 – 31. desember 2024
Bare et estimat, men hvis vi er heldige, kan det åpne en uke tidligere. Julemarkedet åpnet 17.november i 2023.

Belvedere-julemarkedet er ganske likt de andre julemarkedene, men det holder åpent gjennom julen, helt til nyttårsaften. Dette vakre markedet vil hjelpe deg med å kjøpe lokal mat og drikke, og ta noen flotte bilder, spesielt om kvelden.

Julemarked

Julemarked på Hof i Wien i 2024

15. november 2024 – 23. desember 2024
Dette er et av julemarkedene med de tidligste åpningene i Wien. Den åpnet 10. november i 2023, så hvis vi er heldige åpner den 8. november i 2024, men datoene er ennå ikke offisielle.

Julemarkedet på Hof er en skjult perle i sentrum av Wien. Her finner du mange lokale som drikker varm vin, spiser pølse og annen populær mat. Her kan du kjøpe autentiske håndlagde varer fra Østerrike, noe som gir det en større følelse av å være et lokalt julemarked enn Wiens andre julemarkeder.


Les mer om de ulike julemarkedene:

Julehandel i Wien

Hva kan du kjøpe på julemarkedene i Wien?

Når du besøker julemarkedene i Wien, finner du mange lignende gjenstander på de forskjellige julemarkedene. Det er klart det er forskjeller, men du vil også se mange likheter mellom de forskjellige markedene.

Noe av det viktigste du finner på hvert julemarked i Wien er den varme vinen, ofte referert til som glühwein. Siden vinen er kokt, kommer den normalt uten alkohol, men smaken av alkohol og vin er sterkt til stede i drikken. Som et resultat misliker de fleste barna den tradisjonelle varme vinen som serveres på de forskjellige julemarkedene. Varm vin, eller gløgg, eller glüh-vin, består også av noen ekstra krydder (avhengig av hvem som lager den). Kanel, nellik, allehånde og muskatnøtt er noen av de mest brukte krydderne.

Hvis barna ikke liker den varme vinen, føler de noe annet om skorsteinskaken. Dette blir ofte referert til som Sekler Cake, en søt deig med sukker grillet og senere dyppet i kanel, kakao, valnøtt eller vanilje. Hvis du velger kanelsmaken, minner det deg ganske mye kanelboller, bare at den er mye større og utrolig deilig. Det kan være at dette er en favoritt blant barn, men ikke bekymre deg, voksne elsker det også.

skorsteinskake

Det er veldig normalt å finne frukt dekket med sjokolade også. Dette er en annen favoritt blant voksne og barn når du får epler, jordbær og andre sjokoladedekkede frukter.

Vil du ha litt mer seriøs mat? Det er flere alternativer på julemarkedene i Wien.

Denne regionen er kjent for deilig kjøtt, og også pølser. Som et resultat finner du pølser av alle slag på julemarkedene i Wien. Noen er fylt med paprika, løk og krydder, mens andre pølser er mer ufarlige og med mindre smak.

En annen velsmakende ting du kan nyte på flere julemarkeder er varm suppe servert i brødboller. Hva smaker bedre enn en varm gulasjsuppe, eller kanskje en gresskarkremsuppe eller en hvitløkskremsuppe i minus 5 grader om kvelden mens du nyter den vakre belysningen av julemarkedene i Wien?

Gulasjsuppe på julemarkedet

Østerrike er også kjent for sin smakfulle ost. Derfor finner du flere boder hvor du kan kjøpe tradisjonell ost fra Østerrike av alle slag. Dette er bare noen eksempler på hva du bør spise og drikke på de forskjellige julemarkedene i Wien.

Vil du heller kjøpe en suvenir, en gave eller noe annet? Du kan finne alle slags gjenstander og håndverk på markedene.

Leter du etter litt håndlaget såpe som bare består av naturlige ingredienser? Det er svært sannsynlig at du vil finne dette hvis du besøker de forskjellige julemarkedene i Wien. Vil du heller kjøpe noen leker til barna dine? Det er ofte håndlagde leker tilgjengelig i flere boder.

En typisk ting å kjøpe er julepynt. Du kan kjøpe en modell av Josef og Maria i stallen med Jesusbarnet deres, eller kanskje noen dekorasjoner som du kan henge på juletreet ditt. Høres det mer interessant ut med en lysestake omgitt av vakkert glass som får det til å skinne i alle slags farger? Du finner dem i alle slags former og størrelser hvis du går til julemarkedene i Wien.

Damene vil også finne øredobber, ringer, vesker, lommebøker og lignende gjenstander ekstremt fristende.

Christmas Globes i Wien

Det er så mange alternativer. Det beste du kan gjøre er å sette av flere timer og bare besøke alle de forskjellige julemarkedene i Wien. Du vil finne så mye mer enn dette. Det fine er at det er endringer fra år til år. Som et resultat vil du alltid se ting du ikke har sett før og finne objekter du ikke visste at du trengte (før du faktisk ser dem).

En fin spasertur for å hjelpe deg med å oppdage noen av de fineste julemarkedene i Wien.

Det er sunt å gå. Så hvorfor ikke oppdage noen av Wiens mest populære og vakre julemarkeder til fots? Her vil vi dele en fantastisk spasertur som tar deg gjennom vakre gater og samtidig støter på noen av de beste julemarkedene i Wien.

La oss starte på Stephansplatz.

Stephansdom er en av de mest berømte attraksjonene i Wien. Her finner du også et julemarked. Det er ikke det største, men det er spesielt bra for de som er sultne og tørste. Du kan komme hit til fots eller med metro, noe som gjør det til et ideelt sted å starte vår julemarkedstur i Wien.

Jul på Stephansplatz

Når du er ferdig med å se deg rundt på markedet, gå langs Graben (en vakker gate) og på slutten, gå mot Bognergasse. Her finner du eksklusiv shopping underveis (Prada, Louis Vuitton, og flere andre butikker). Etter å ha gått her i noen minutter, kommer du til julemarkedet på Hof. Dette er kanskje ikke det mest berømte julemarkedet i Wien, men det er vakkert og verdt et besøk.

Gå til julemarkedet am Hof

Når du er ferdig med å besøke julemarkedet på Hof, er det på tide å gå til det mest berømte av alle julemarkedene i Wien. Den tradisjonelle julemessen som ligger foran rådhuset (Rathaus) er mindre enn 1 km unna. Hvis du vil ha en tradisjonell østerriksk Wiener schnitzel underveis, stopp og ta et måltid på Cafe Landtmann (som ligger svært nær Rathausplatz).

Gå mot Schottengasse, helt til Schottentor. Der kan du ta til venstre inn på Universitätsring. Du vil snart se Café Landtmann på venstre side og det vakre julemarkedet på Rathausplatz på høyre side.

Gå til Rathausplatz

Dette er et ekte Winter Wonderland i Wien. Dette er mer enn bare et julemarked hvor du kan spise og baner. Her kan du gå på skøyter, og det er mange andre aktiviteter tilgjengelig. Det kan virke trivielt, men det er vakkert, spesielt om kveldene. Med andre ord må du gå dit minst en gang når det er mørkt. Rådhuset i seg selv er fantastisk, og med lysene fra julemarkedet er dette et av de mest magiske stedene du kan gå i verden på denne tiden av året.

Julelys

Dette er sannsynligvis julemarkedet hvor du vil tilbringe mesteparten av tiden din. Men du har fortsatt mer å oppdage, så drikk din varme vin og gjør deg klar til å gå langs Universitätsring videre til du kommer til Burgring. Du kan deretter fortsette å gå til du ser de monumentale bygningene til Museum of Fine Arts og Museum of Natural History på høyre side. Du har ankommet Maria-Theresien Platz, noe som betyr at du er klar for enda mer julemarked).

Nok en gang er dette julemarkedet omgitt av to vakre bygninger, noe som gjør at det ser enda bedre ut. Det er mange boder her hvor du kan kjøpe gjenstander, og hvis du har litt tid igjen, bør du vurdere å besøke ett eller begge museene på torget.

Julevandring i Wien

Ovenfor kan du først se turen fra julemarkedet på Rathausplatz til julemarkedet på Maria-Theresien Platz. Når du er ferdig der, gå mot Operning (eller stikk innom Hofburg for å ta bilder først). Du vil snart se den praktfulle operabygningen i Wien. Ta til venstre etter operabygningen, og du er klar til å gå inn på Kärtner Strasse. Dette er enda en vakkert dekorert gate i Wien, og når du går rett frem, vil du ende opp på Stephansplatz ved Stephansdom.

Kärtner Strasse

Det har vært litt av en tur, har det ikke? Er du fornøyd? Ikke bare har du sett noen av de beste julemarkedene i Wien, men du har også sett mange av byens mest populære severdigheter og attraksjoner.

Vil du ha mer? Et av Wiens mest spesielle julemarkeder er det såkalte Spittelberg-markedet. Dette ligger i flere små gater ikke langt fra Maria-Theresien Platz. Hvis du bruker Google Maps, gå til Stiftgasse, så finner du det du leter etter. Hvis ikke, følg instruksjonene på kartet nedenfor og ta en avstikker etter turen til julemarkedet på Maria-Theresien Platz.

Spittelberg Jul

Julemarkedet på Spittelberg er spesielt fordi det skiller seg fra alle de andre. Det ligger ikke på et stort torg. I stedet ligger den i små gater. Det er boder her og der, men mange butikker i gatene blir også en naturlig del av julemarkedet. Derfor har dette julemarkedet en spesiell atmosfære som du bør nyte og besøke mens du er i Wien.

Vi antar at du begynner å bli sliten nå. Hvis du fortsatt har energi igjen i beina, kan du gå fra Spittelberg-markedet til Mariahilferstrasse for litt normal shopping. Vil du heller fortsette din vanvittige julemarkedstur? Kjør mot Karlsplatz. Det er ikke langt unna, og der finner du enda et julemarked på et gigantisk torg med en vakker kirke i bakgrunnen.

Jul på Karlsplatz

Bildet over kan virke litt tomt, men det ble laget om morgenen før markedet åpnet. Hvis du bruker offentlig transport, er dette et sted lett å nå som Karlsplatz er et sted hvor flere T-banelinjer krysser.

Siden du er avhengig av julemarkeder, bør du definitivt gå fra Karlsplatz til den berømte attraksjonen Belvedere. Dette er enda en attraksjon som du vil elske, og du vil sikkert nyte julemarkedet på Belvedere også.

Når du er ferdig med denne turen, er det sannsynligvis på tide å gå til sengs. Hvis du fortsatt vil ha mer, bør det endelige målet for julemarkedsmaraton i Wien være Schönbrunn. Denne endelige destinasjonen ligger ganske langt fra sentrum, noe som gjør det til en 6,5 km spasertur fra Belvedere til Schönbrunn. En mye enklere måte å komme til Schönbrunn er ved hjelp av metro-systemet som er rask og enkel å bruke i Wien.

Har du vært i stand til å besøke julemarkedet i Schönbrunn også? Du kan reise hjem og si med god samvittighet at du har oppdaget de vakreste julemarkedene i Wien!

Schönbrunn jul
Stikkord: ,

Dato

nov 15 2024 - jan 05 2025

Tid

Hele dagen

2 thoughts on “Julemarkeder 2024

Legg inn en kommentar