Utforsk og bli kjent med Wien på 12 timer

Schonbrunn Vienna in 12 hours

Har du begrenset med tid i Wien og ønsker å utforske så mye som mulig av byen på en dag? Da har du cirka 12 timer til rådighet, og her er vårt forslag til program for en slik dag.

Det er mange muligheter for deg som vil utforske og oppdage WIen på en dag. Du kan selvfølgelig hoppe på en sightseeing buss som kjører deg rundt til nesten alle steder, men det er noe magisk over det å utforske byen på egen hånd. Du får en helt annen opplevelse når du går rundt på dine egne bein, samt bruker kollektivtransport. Her kommer vi i allefall med tips til en rute som lar deg oppdage de viktigste severdighetene i Wien på cirka 12 timer. Går du sakte, eller om du enkelt blir forstyrret av butikkvinduer kan hele dagsprogrammet ryke på den første lille gåturen. Er du derimot disiplinert kan dette være et perfekt program for deg som vil oppdage Wien på 12 timer.

Hvorfor 12 timer?

De fleste artikler handler om hvordan du kan oppdage Wien på en dag, eller på 24 timer. Sannheten er at de fleste som har en dag i Wien ikke har 24 timer, ettersom man stort sett sover på minst 8 timer. For de fleste er det heller slik at man ankommer Wien tidlig på morgenen og reiser hjem sent på kvelden, og da er det heller 12 timer som er det realistiske.

Wien på 12 timer

Vi starter turen midt i sentrum av Wien

Vi starter vår tur i sentrum av Wien, ved Statsoperaen. Dette er en helt fantastisk bygning, og mange kunne nok tenke seg et besøk på innsiden på en flott konsert. Men, denne gangen nyter vi bygningen fra utsikten og velger å gå langs Kärntner Strasse i stedet. Du passerer da forbi Hotel Sacher, og går innover i det som er en fantastisk shoppinggate. Her er det flotte bygninger og butikker på både venstre og høyre side. Etter å ha gått et lite stykke slutter gata, og du befinner deg da på Stephansplatz. Her ligger den kjente Stefansdomen, den mest kjente kirken i Wien. Har du lyst bør du gå en kort tur innom kirken, før du returnerer til Wien sine gater og går videre i Graben. Du er fortsatt omringet av flotte bygninger og butikker.

Vi starter vår gåtur i Wien fra Statsoperaen – Av Noppasin / Shutterstock

Graben er gata som går mot venstre når du går langs Kärntner strasse og ender opp på Stephansplatz.  Når du kommer til enden av Graben svinger du til venstre på Kohlmarkt. Denne gata leder deg til Michaelerplatz og deretter inngangen til Hofburg. Før du kommer så langt bør du derimot legge turen innom Demel, et kjent konditori som ligger på din venstre side når du går opp Kohlmarkt. Det er ofte mye folk og lang ventetid, men det er verdt besøket allikevel.

Gå deretter inn i Hofburg området. Her finnes det rideskole, keiser palass og mye mer, så det er bare å suge til seg av lufta og inntrykk. Fortsett videre rett fram, og til slutt ender du ut på den store ringen igjen. Du vil da se rett over på Maria-Theresien Platz, og der ligger de to mest kjente museene i Wien.

Wien på 24 timer
Ikke gå glipp av Hofburg når du er i Wien – By UKRID / Shutterstock

Vil du besøke et museum i Wien er tida inne nå

I det du forlater Hofburg vil du altså se på byens to mest kjente museer. På den ene siden av plassen ligger museet for Klassisk kunst, mens det Naturhistoriske museet ligger på andre siden av plassen. Begge bygninger er fantastiske, både på utside og innside.

I det du forlater Hofburg (og ikke besøker museum), går turen nå mot høyre, langs Burgring. Du trenger ikke gå mange meter før veien svinger litt mot høyre, og du vil da straks oppdage det Østerriske Parlamentet på andre siden av veien. Det er bare å fyre av noen bilder her før du fortsetter videre. Du vil etter noen minutter se en enda mer majestetisk bygning på andre siden av veien, Rådhuset (Rathus). Her blir blant annet det mest kjente julemarkedet i Wien arrangert hvert eneste år.

Går du videre finner du Cafe Landtmann på høyre side. Vi er ikke så begeistret for stedet, men det er en cafe og restaurant med lang historie og mange celebre gjester på listen, så er du sulten kan dette være noe.

Går du videre finner du nå et universitet på andre siden av veien, og når du passerer forbi det kommer du til metrostasjonen Schottentor. Nå er tiden inne for å reise med metro til Karlsplatz, og der bytter du til den røde linjen og turen går da til stoppet VIC (Vienna International Center). Du kan gå fra metrostasjonen, men hvis du heller vil ta buss, er det bare å vente på buss 20A som kjører deg helt til Donautårnet.

I Donautårnet er tiden inne for å slappe av, strekke på beina, samt spise noe godt i tårnets restaurant/kafe. Det er ikke en helt fantastisk utsikt, men allikevel en opplevelse som er verdt å få med seg.

Du er ikke ferdig med å oppdage Wien enda

Tida flyr og høyst sannsynlig har du ikke så mange timene igjen i Wien. Men, før du er ferdig, er det flere ting du skal få med deg. Det viktigste nå er å returnere til metrosystemet, kom deg til Karlsplatz, og deretter reis videre med grønn linje til Schönbrunn. Når du kommer til stasjonen går du av metroen og trasker til Schönbrunn palasset. Dette er en gåtur som tar 5-10 minutter.

Utforsk Wien på en dag
Schönbrunn er et fantastisk sted i Wien – Av Muellek Josef / Shutterstock

Når du går innenfor portene til Schönbrunn er det mange muligheter som finnes. Har du med barn vil de helt sikkert besøke dyreparken i Schönbrunn. Er du mer interessert i arkitektur kan du kjøpe deg billetter og bli med tur inne i palasset. Vil du få en bedre oversikt over området er en togbuss-tur å anbefale som tar deg med helt opp til glorietten (utsiktspunktet i parken). En siste mulighet er selvfølgelig å gå rundt på egenhånd i eget tempo. Før jul er det stort julemarked i Schönbrunn også.

Har du tid til litt mer shopping?

Hvis du fortsatt har litt energi og tid igjen etter å besøkt Schönbrunn, anbefaler vi at du reiser med metroen i et par stopp fra Schönbrunn til du ankommer Langenfeldgasse. Der bytter du til den brune linja og reiser til Westbahnhof. Du er da ved den store togstasjonen i Wien, men du er også ved det som er starten til Mariahilferstrasse, Wiens aller mest kjente og kjære shoppinggate. Trask nedover gata i ditt eget tempo, og når du ser Maria-Theresien Platz og museene foran deg vet du at du har gått gjennom hele shoppinggata.

Hvordan var dine 12 timer i Wien?

De mest ekstreme kan nok gå gjennom disse aktivitetene på mye mindre enn 12 timer. Men, de aller fleste vil nok trenge mer enn 12 timer for å gjøre det. Har du forsøkt? Hvordan trivdes du? Synes du det var en god liste? Savner du noe fra lista, eller er det noe du ikke synes fortjener en plass på lista? Skriv gjerne en kommentar for å dele dine tanker.

Likte du lista? Vi er utrolig takknemlige om du deler denne artikkelen med venner og kjente på Facebook og Twitter.

Legg inn en kommentar